Internet viert onafhankelijkheid op 01-10-2016.

135486_icannlogoDe VS zeggen hun laatste beetje zeggenschap over ICANN (de autoriteit die het internet onderhoudt) op. Sinds 1998 willen de VS af van de symbolische controle over het ICANN en dus ook het net, mits ICANN helemaal zelfstandig verder kan. De feitelijke controle is al jaren in handen van ICANN, maar de VS hebben tot op de dag van vandaag het ultieme zeggenschap over de beslissingen.

Dit is echter meer een symbolische macht, de VS heeft er nog nooit misbruik van gemaakt. In maart 2014 werd het de laatste fase naar die onafhankelijkheid ingezet en 1 oktober 2016 is het zover; internet is dan vrij van overheidsinmenging. Het internet lijkt in de praktijk een entiteit die gewoon bestaat en waar je computers aan kan koppelen. In de praktijk heeft het net enkele basissystemen die onderhouden worden door ICANN. De Internet Corporation for Assigned Names and Numbers heeft zeggenschap over de zogenaamde root domain name server (DNS) en dat is het kloppend hart van het hele wereldwijde netwerk.

135486_shutterstock78990298Extra informatie:
De root-DNS is samen met het internet ontstaan in VS, waar Darpa en de universiteit van Californië aan de wieg stonden van het overkoepelende computernetwerk dat we vandaag de dag kennen. Een DNS is een server die de functie van een telefoonboek vervult. Typ je www.wizard-caribbean.com in, dan moet je browser op zoek naar het domein ‘wizard-caribbean’ in het topleveldomein ‘.com’. De browser gaat eerst op zoek naar het .com-telefoonboek. Vervolgens vertelt die .com-DNS aan een computer wat het IP-adres van de wizard-website is. Via dat IP-adres vindt een pc de weg naar de juiste servers, waar de website geladen kan worden.

Opperwegwijzer DNS zijn talrijk. Ze moeten immers het internetverkeer van de hele wereld in banen leiden. Je provider maar ook Google en andere instanties zijn in het bezit van zo’n server. Voor het opzoekwerk in het .com-telefoonboek kan beginnen, moet je browser echter weten waar dat boek zich bevindt. Er moet met andere woorden een opper-DNS bestaan die de locatie van de top level domains kent. De ultieme domain name server, die weet waar de .nl-, .com- en .org-telefoonboeken zich bevinden, noemen we de root-DNS. Deze root-DNS wordt beheert door ICANN.

Bron: ZD Internet